LCHF - dag 15
Men icket..
Jag vaknade upp med huvudvärk och det blev bara sämre ju längre dagen gick.
Har nog aldrig haft värre värk än denna, inte ens då jag har varit bakis.
Vad kan detta beror på? Hoppas inte Lchf-kosten är boven i dramat..
Så det blev två timmars vila efter jobbet innan jag ens kunde laga middag.
Det blev en vanlig ost- och skinkpaj, fast med Lchf-botten såklart.
Botten består av po-fiber, fiberhusk, lite bakpulver, ägg och smör.
Det blev riktigt gott!
Efter matlaganingen tog jag mig en prommis till Preem för att hämta ut ett paket.
I torsdags beställde jag sötningsmedlet Stevia som är gjort av Steviaväxtens blad och som (vad jag vet) är det enda sötningsmedlet som inte påverkar blodsockernivån.
Dock är Stevia som sötningsmedel inte godkänt inom EU av någon jättebra anledning, som det alltid brukar vara....
Detta kommer nog bli min räddning, jag har var grymt sötsugen hela förra veckan!
Helgen
Efter att ha jobbat 12 timmar i fredags så skulle jag bjuda Robert och Marikk på middag.
Marikk är vegitarian och jag äter ju efter LCHF, så jag var lite begrensad.
Jag bestämde mig tillsut för att laga Bouillabaisse, fransk fisk- och skaldjurssoppa.
Bilden kankse inte ser så fräsch ut men det blev verkligen hur gott som helst!
Ett toppenrecept som jag ska dela med mig av snart.
I lördags fick jag mig en välförtjänt sovmorgon. Efter det åkte jag ut till Skeppsvik för att hälsa på mormor och morfar.
Mormor bjöd på god lunch á la LCHF, omelett med bacon, purjolök, tomat och brieost.
På kvällen var det fördelsedagfirede för Pernilla och Linnéa som fyllde 20!
Recept på LCHF-lasagnen
Detta recept har jag höftat ihop själv och därför finns inga exakta mått, men gott är det.
Om man inte vill äta enligt LCHF så kan man byta ut zucchinin mot lasagneplattor.
Stek köttfärsen och tillsätt krossade tomater, vitlök och basilikakrydda.
Lägg i botten av en ugnsform.
Skiva ett paket halloumiost och lägg över köttfärsen.
Tina hackad spenat i en kastrull, ca 300 gram.
Lägg i ca 200g keso i spenaten och blanda ihop.
Fördela keso och spenat balndingen över halloumin.
Ta en zucchini och skiva i tunna skivor och lägg som plattor ovanpå.
Skiva tomater och lägg ovanpå zucchinin.
Häll över bechamelsåsen och strö tillsist riven ost på lasagnen.
In i ugnen på ca 175 grader tills laganen har fått fin färg.
Bechamelsås:
Smält 2 msk smör i en gryta, tillsätt 2 msk mjöl och rör noga till en slät massa.
Häll i 4 dl mjölk under omrörning och låt koka i 5 minuter under omrörning.
Salta och peppra.
Vackra vårblommor
Tulpaner hör våren till, men köper man dom på ica blir man bara förbannad eftersom dom dör direkt.
Tur för mig att Berghems Blommor bara ligger några meter från där jag bor.
Idag firar jag våren med ortens tulpaner!
Dag 10!
Eftersom det är är så lugnt på jobbet just nu så har jag god tid på mig att scanna internet på LCHF-recept.
Igår hittade jag ett recept på en LCHF-variant av Ugnspannkaka.
Det ser verkligen ut som ugnspannkaka med låt inte ögat lura dig, det smakade mer som godare sortens omelett.
En megastor omelett!
Jag testade att äta med hallon till men det var ingen hit, men till lunch idag hade jag istället med mig en god sallad till "pannkakan". Igår var jag inställd på att det skulle smaka pannkaka och blev därför lite besviken, men idag var smakupplevelsen annorlunda och jag tyckte att det var riktigt gott.
Jag har även hittat ett recept på LCHF-pepparkakor som jag testade att göra igårkväll.
De innehåller mestadels paranötter, kokos, äggvita och kryddor. Smaken är inte densamma som vanliga pepparkakor och de smakar såklart inte sött. Trots det var de goda och jag längtar till jag kommer hem och får testa om det är gott att ha smör och ost på.
Jag testade även att lägga en klick grädde och några hallon på pepparkakan, blev som en liten bakelse.
Idag ska jag få sluta kl 15, då ska jag iväg och köra Spinning på IKSU och sedan blir det Zumba med mamma.
Dag 8
Årets hängigaste Måndag!
Försov mig, stress, regn, glömde frukost, sötsug, stress igen, försenad till tandläkaren, bedövad mun och ond tand, en tusing fattigare och så kände jag mig som en överviktig, förkyld pensionär när jag kvällsjoggade..
Hoppet..
Morgondagen måste bli en bättre dag.
Godnatt!
Förresten så kan jag informera om att jag de senaste dagarna har känt mig allmänt trött och ibland har jag blivit tvärt supertrött. Inte lika pigg och sprallig som tidigare. Är ganska säker på att det beror på LCHF-kosten.
Men skam den som ger sig! Det måste gå över i veckan.
Helgen i bilder
Fredagskvällen spenderades i Sillis. Till middag blev det LCHF-burgare, riktigt gott! Det är som vanliga
hambugare fast jag bakade platta Pones och hade som lock. Ponesen smakar ganska mycket, det hade
räckt med att bara ha ett bröd till varje bugare.
På lördagen klev jag upp 08.30 och åkte till IKSU med mamma. Jag körde Spinning, det var fruktansvärt
jobbigt! Men kul :) Sedan tog vi nya bilen och åkte till Häggströms Modehus i Lögdeå och shoppade lite.
När jag väl kom hem så lagade jag LCHF-Pizza till middag. Även här använde jag mig av Pones receptet
och hade det som botten, funkade fint och blev faktiskt gott.
Senare på lördagkvällen kom älskade Vickan och hennes kompis Cornelia till mig, vi drack lite vin och
sedan begav vi oss till Pedram. Natten spenderades på Allstar där jag träffade ovanligt många välkända
ansikten, kort och gott en riktigt bra kväll!
Pones!
Yesterday was a good day.
Eftersom det var så lugnt på jobbet igår så fick jag gå hem kl 15.
Åkte direkt till IKSU för att köra Spinning, det var nog över ett år sedan som jag körde det sist.
Lika kul nu som då!
Efter det åkte jag och handlade, sedan hem för att baka Pones.
Pones ska vara som en LCHF-variant av Scones, fast man använder sig av Po-fiber ocg Fiberhusk.
Dom blev fasktiskt väldigt goda. Det bli att använda dem som bröd ikväll när vi ska äta hamburgare i Sillis.
Recept på Pones:
3 dl pofiber
2 tsk fiberhusk
lite salt
250 g Kesella
1 ägg
50 g smält smör
en skvätt grädde (ca ½ dl)
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop torrvarorna.
Fördela i Kesella och bland i ägget.
Blanda i det smälta smöret och grädden.
Låt stå och svälla i 10 minuter.
Knåda ihop 6 st bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda i ca 15-20 minuter.